România a exportat armament și tehnică militară în valoare de aproximativ 159 milioane de euro în 2014, în scădere cu peste 10% față de anul precedent, când exporturile explodaseră, dublându-și volumul, conform rapoartelor Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din MAE, consultate de gândul.
Conform Ministerului Industriilor, problemele cu care se confruntă producătorii români de armament sunt activele mari și neimplicate în procesul de producție, eficiența economică scăzuta, care este provocată în primul rând de tehnologiile învechite și de lipsa de resurse proprii pentru investiții în sectorul productiv, precum și de îmbătrânirea forței de muncă.
Anul trecut, România a câștigat niște clienți-surpriză, pe lângă faptul că exporturile de armament către SUA au înregistrat un record, având cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani. Este vorba despre Norvegia, țară cu care România nu avea relații semnificative în domeniul vânzării de armament, însă care anul trecut a cheltuit aproape 20 de milioane de euro pentru un corp de navă militară, achiziționat de guvernul de la Oslo, devenind astfel cel mai important client european al României în domeniu. De asemenea, fosta republică iugoslavă Macedonia a intrat direct în topul marilor clienți de armament românesc, achiziționând în 2014 un elicopter militar dezmembrat, un simulator și piese pentru el, în valoare de aproape 6 milioane de euro.
Alți clienți surpriză pentru armamentul românesc în 2014 au fost Uzbekistanul, fostă republică sovietică cu care de asemenea România nu avea relații comerciale semnificative pe armament, însă care a achiziționat anul trecut un complex simulator pentru elicopter, în valoare de aproape 3,3 milioane euro, precum și Kazakhstanul, care a achiziționat un spectrometru portabil și un detector de agenți chimici din România, în valoare de 254.000 euro. Doi noi clienți pentru armamentul românesc au devenit în 2014 și Croația și Brazilia, chiar dacă au făcut achiziții nesemnificative.
O surpriză, chiar dacă de mici proporții, este și Rusia, către care România a exportat lunete de 13.500 de euro în 2014, în ciuda sancțiunilor impuse de SUA și UE Moscovei, ca urmare a crizei din estul Ucrainei și a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea.
În 2014, România a pierdut clienți importanți de armament, dintre care cel mai semnificativ este Olanda, țară care s-a aflat pe primele locuri în topul clienților de armament din ultimii ani, și care în 2014 a cumpărat de sub un milion de euro tehnică militară românească. Producătorii români de armament au pierdut de asemenea clienți precum Burkina Faso, Iordania, Cehia, Bangladesh, Elveția, India, Liban, Malaezia sau Zambia, țări în care fie vânzările au scăzut drastic (exporturile către India și Burkina Faso au scăzut de peste 10 ori), fie nu au mai existat deloc.
În schimb, România a câștigat noi clienți, precum Norvegia, Uzbekistan sau Slovacia, a revigorat relațiile comerciale deja existente în Afganistan, Azerbaidjan, Mozambic, Germania, Egipt sau Bulgaria, precum și a reînnodat unele relații care au dat rezultate cu ani în urmă – în Oman sau Emiratele Arabe Unite.
Top 10 clienți de armament românesc în 2014
1. SUA – 57 milioane euro. Americanii recâștigă poziția de cel mai important client de armament al României, contractele cu ei reprezentând în 2014 aproximativ 33% din total. Anul precedent, Olanda detronase SUA din această poziție. Nivelul exporturilor de armament către SUA a atins anul trecut recordul ultimilor 5 ani.
În 2014, SUA au cumpărat din România, în cadrul unor contracte comerciale, industriale sau guvernamentale: lunete, muniție, accesorii pentru arme calibru mic, servicii de refinisare arme calibru mic, 12.727 puști semiautomate, 152 puști semiautomate, 523 puști-mitralieră PKM, 750 puști sport, 166 mitraliere calibru 12,7 mm, 10.200 pistoale, 1.121 mitraliere ușoare, 2.880 puști de asalt, 171 mitraliere antiaeriene, 274 aruncătoare de grenade antitanc calibru 40mm, 101 de calibru 73 mm, 72 de calibru 82 mm, 36 mortiere calibrul 60 mm, bombe de iluminare calibrele 60mm, 82mm, 120mm, lovituri antitanc calibru 40mm, 60mm, 73mm, 82mm și 120mm, bombe calibrul 82mm și 120mm, piese și componente pentru aeronave militare, componente și subansamble pentru echipament de ghidare, un adaptor de test.
2. Norvegia – 19,9 milioane euro. Guvernul de la Oslo a achiziționat un corp de navă militară din România, iar prin contracte comerciale către Norvegia au mai plecat lunete. Norvegia este un client nou pentru tehnica militară românească, în ultimii 5 ani neexistând contracte semnificative pe armament cu această țară.
3. Israel – 16,54 milioane euro. Israelul este unul dintre clienții tradiționali pentru armamentul românesc și își păstrează și și-a păstrat și în 2014 contractele statornice cu România, precum și poziția a treia în topul clienților de armament românesc.
În 2014, israelienii au cumpărat din România componente pentru sisteme aeropurtate, pentru sisteme de conducere a focului, pentru vehicule militare terestre, pentru aeronave militare, pentru echipamente electronice, pentru sisteme aeropurtate, pentru sisteme de conducere a focului, pentru echipamente de formare de imagini, pentru sisteme de ochire ale armelor staționare, cabluri electrice, echipamente pentru testare și verificare produse militare, software pentru echipamente de testare și verificare, lunete, produse pentru vehicule militare de teren, disc alamă pentru tub cartuș, lovitură calibru 85mm inertă, părți din arme staționare, componente lovitură calibru 100mm, piese de structură pentru aeronave militare.
4. Maroc – 9,8 milioane euro. Marocanii își stabilizează poziția de client de top pentru armamentul românesc, achizițiile lor crescând mai mult de două ori în valoare față de anul precedent. Marocul este un client important al României în acest domeniu, în perioada 2010-2011 cumpărând tehnică militară românească în valoare de 65 de milioane de euro, în special elicoptere militare de transport și mentenanța aferentă.
În 2014, Guvernul de la Rabat a cumpărat din România servicii de reparații pentru un elicopter militar, echipamente pentru elicopterul respectiv, muniție de calibru mic și normal, trasoare.
5. Marea Britanie – 7,95 milioane euro. Deși valoarea achizițiilor britanice din România au scăzut cu 30% față de anul precedent, Marea Britanie rămâne în topul clienților de armament românesc, după ce în 2013 vânzările atinseseră un nivel record, crescând cu peste 250% față de anul precedent.
În 2014, Marea Britanie a cumpărat din România lunete, parașute de recuperare, de desant, de frânare și utilitare de mare viteză, containere pentru parașută, servicii de reparații la 7 elicoptere militare de transport, componente pentru aeronave militare, profile extrudate din aluminiu, cabluri electrice, 95 puști de asalt, 10 mitraliere ușoare, 333 puști semiautomate cu lunetă, pulbere de aluminiu, produse pentru aviație, piese de structură avion militar, părți pentru parașută desant uman, lacăt parașută, costum de protecție NBC.
6. Mozambic – 7,65 milioane euro. Un client nou apărut în topul exporturilor românești de armament, din 2013, relația cu Mozambicul s-a intensificat în 2014, valoarea contractelor crescând de aproape patru ori.
Anul trecut, guvernul statului african a contractat reparații și revizii la 8 avioane militare de luptă, piese de schimb și echipamente pentru avion militar de luptă și instruirea echipajelor de zbor.
7. Afganistan – 6,92 milioane euro. Relația comercială cu guvernul de la Kabul s-a întărit din nou anul trecut, revenindu-și după o perioadă de scădere drastică în ultimii doi ani. Valoarea contractelor cu Afganistanul a crescut anul trecut de aproximativ trei ori față de anul anterior. În perioada 2010-2011, Afganistanul a fost un principal client de tehnică militară românească, achiziționând armament în valoare de peste 27,5 milioane de euro.
În 2014, guvernul de la Kabul a cumpărat din România 430 de mitraliere și piese de schimb pentru acestea, componente pentru arme de calibru mic, armament ușor și muniție.
8. Macedonia – 5,97 milioane euro. Macedonia este un client nou pentru armamentul românesc, în ultimii 5 ani neexistând contracte semnificative acolo.
Anul trecut, guvernul de la Skopje a cumpărat din România un elicopter militar dezmembrat, servicii de transformare a cabinei, un simulator și piese de schimb pentru acestea.
9. Uzbekistan – 3,27 milioane euro. Fosta republică sovietică din Asia este un alt client nou pentru România.
Anul trecut, guvernul Uzbekistanului a achiziționat un complex simulator pentru elicopter, din România.
10. Bulgaria – 2,9 milioane euro. Bulgarii au devenit un partener comercial statornic pentru armamentul românesc, în ultimii ani. Vânzările de anul trecut aproape că s-au dublat față de anul precedent, atingând recordul ultimilor ani.
În 2014, atât guvernul de la Sofia, cât și diverse firme au cumpărat din România muniție de calibru mic, lunete, un spectrometru, detectori și costum protecție NBC (nucleară, biologică și chimică), software CBRN (chimic, biologic, radioactiv, nuclear), 28 de mitraliere calibru 14,5mm, 756 aruncătoare de grenade antitanc calibru 40mm, 139 aruncătoare de grenade calibru 73mm, componente de proiectil de tun, și lovitură reactivă calibrul 122mm.
Topul clienților de armament românesc din Europa
1. Norvegia – 19,9 milioane euro. Norvegienii, client nou de armament românesc, au cumpărat în 2014 un corp de navă militară și lunete din România.
2. Marea Britanie – 7,95 milioane euro. Britanicii își păstrează poziția a doua în topul celor mai importanți clienți europeni de armament românesc, la fel ca și în anul precedent, chiar dacă valoarea achizițiilr a scăzut cu 30% în 2014.
3. Macedonia – 5,97 milioane euro. Client nou de armament românesc, guvernul de la Skopje intră direct în topul achizițiilor militare din România, prin cumpărarea unui elicopter militar dezmembrat și a unui simulator de zbor, precum și a pieselor de schimb aferente.
4. Bulgaria – 2,9 milioane euro. Bulgarii cumpără constant armament românesc în ultimii ani, în 2014 înregistrându-se recordul, prin dublarea vânzărilor către Sofia.
5. Germania – 2,1 milioane euro. Achizițiile de armament românesc ale Germaniei au scăzut constant în ultimii 4 ani, însă în 2014 și-au revenit spectaculos, crescând de peste 5 ori și apropiindu-se iar de nivelul celor din 2010, când înregistrau 2,7 milioane de euro.
În 2014, contractele comerciale și industriale cu Berlinul au vizat lunete, 20 de puști cu repetiție, 60 de puști semiautomate, accesorii pentru arme de calibru mic, muniție calibru mic, părți parașută, piese pentru avion militar, subansamblu pentru sistem de parașută, profile prelucrate din aluminiu, subansamble echipament de ghidare, subansamble de echipament de formare imagini și contraacțiune.
6. Slovacia – 1,14 milioane euro. Slovacii sunt un client nou apărut în topul achizițiilor de armament românesc, până acum relația comercială cu ei fiind nesemnficativă.
În 2014, slovacii au importat din România lunete și muniție de calibru mic, care urmează să fie reexportate în Uganda.
7. Olanda – 954.000 euro. Unul dintre cei mai importanți clienți de tehnică militară românească în ultimii ani, Olanda a redus drastic achizițiile de armament din România, în 2014, valoarea contractelor scăzând de la un record de aproape 74 de milioane de euro, în anul precedent. Olandezii cumpăraseră anterior din România nave militare.
În 2014, Olanda a achiziționat doar tubulatură specială pentru nave militare, lunete, documentație de execuție componente de navă militară și de fregate.
8. Franța – 948.000 euro. Francezii sunt un client constant de armament românesc, însă cheltuiesc foarte puțini bani în acest domeniu. În 2014, vânzările către Franța aproape s-au dublat, revenind la nivelul anterior.
Anul trecut, Franța a achiziționat din România lunete, părți de echipamente de criptare, componente de șasiu de aviație, părți de echipamente de identificare, profile extrudate de aluminiu, sistem antenă SAIFF, componente de elicopter militar, componente optice pentru echipamente de ghidare și de vedere pe timp de noapte, piese de schimb pentru pistol mitralieră, mașină de încărcat zale pentru mitralieră.
9. Belgia – 670.000 euro. După ce în 2013 se înregistrase cel mai scăzut nivel de achiziții de armament românesc din ultimii ani, vânzările aproape s-au dublat în 2014.
Belgienii au achiziționat anul trecut din România costume de protecție NBC, componente de veste antiglonț, cabluri electrice, pachete balistice pentru veste antiglonț, componente pentru echipamente de formare imagini și contraacțiune.
10. Italia – 593.000 euro. Vânzările către italieni s-au dublat față de anul precedent, însă rămân modeste, la fel cum ne-au obișnuit în ultimii ani.
Italia a achiziționat în 2014 din România lunete, componente de parașută luminoasă pentru bombe, veste antiglonț, container de parașută pentru materiale și cargo, componente electronice pentru produse militare și profile extrudate din aliaj de aluminiu.
Alți clienți importanți de armament în 2014
Egipt – 2,8 milioane euro. Achizițiile făcute de Cairo de la București au crescut de 5 ori față de anul precedent, continuând trendul ascendent, după ce în perioada 2010-2012 relațiile dispăruseră complet. În 2014, Egiptul a cumpărat din România bombe de iluminare calibrul 120mm.
Pakistan – 2,41 milioane euro. Achizițiile pakistaneze din România revin, crescând de peste 3 ori față de anul precedent, când se înregistrase o înjumătățire a acestora. Guvernul Pakistanului, client constant de armament românesc, a cumpărat în 2014 din România piese de schimb și echipamente pentru elicopter militar de transport, servicii de reparații a echipamentelor de elicopter militar de transport și manuale de utilizare și întreținere elicoptere.
Indonezia – 1,77 milioane euro. Achizițiile indoneziene din România au crescut față de anul precedent. În 2014, au cumpărat din România tubulatură pentru nave militare și echipament pentru elicopter militar de transport.
Oman – 1,49 milioane euro. Statul arab își reia achizițiile de armament din România, după ce acestea dispăruseră în perioada 2012-2013. În 2014, Omanul a cumpărat de aici echipamente și reparații pentru elicopter militar de transport și muniție de calibru mic.
Turcia – 1,47 milioane euro. Este pentru prima oară după 2011 când valoarea exporturilor de armament către Turcia scade, de la nivelul constat de până acum, situat în jurul a 2,5 milioane euro. În 2014, Turcia a cumpărat din România componente de luptă 107mm și 122mm pentru rachetă nedirijată, profile extrudate de aluminiu, piese de schimb pentru container de tuburi lansatoare, hexogen flegmatizat – amestec TNT, compoziții cu amestec de RDX și TNT.
Azerbaidjan – 1,03 milioane euro. Relația comercială cu azerii își revine, după ce în cei doi ani anteriori aproape dispăruse. După ce în 2010-2011 cumpăraseră armament românesc în valoare de peste 5 milioane de euro, azerii au revenit în 2014 și au cumpărat piese de schimb pentru arme de calibru mic, muniție pentru armament ușor, sisteme terestre IFF și piese de schimb, asistență tehnică pentru instalarea lor și echipamente pentru aeronave militare.
Thailanda – 572.000 euro. Thailandezii au crescut achizițiile de armament românesc, însă tot nu au revnit la nivelul anilor anterior, când cheltuiau milioane de euro pe tunuri de aviație făcute în România. În 2014, au achiziționat produse pentru avion militar de antrenament și 10 tunuri de aviație.
Suedia – 567.000 euro. Valoarea achizițiilor suedeze este în ușoară scădere față de anul precedent și foarte departe de recordul din 2011, când Suedia cumpărase armament în valoare de peste 10 milioane de euro din România. În 2014, au cumpărat lunete, piese pentru rachetă anti-navă, parașută de frânare, luminoasă și militară, container pentru desant materiale, muniție inertă.
Liban – 386.000 euro. Vânzările către Liban s-au redus de cinci ori față de anul precedent. În 2014, libanezii au cumpărat doar piese de schimb pentru elicopter militar de transport.
Kazakhstan – 254.000 euro. Clienți noi pentru România, din punct de vedere al volumului de achiziții militarii, kazahii au cumpărat în 2014 un spectrometru portabil pentru agenți chimici și un detector cu accesorii.
Burkina Faso – 247.000 euro. Relația cu statul african se strică din nou, achizițiile fiind de aproape 20 de ori mai reduse față de anul precedent. În 2014, au cumpărat din România doar muniție de calibru mic.
India – 183.000 euro. Cel mai mare importatori de armament la nivel mondial, India își reduce drastic achizițiile din România, după ce fusese un client constant de armament românesc, de 1-2 milioane euro pe an. În 2014, indienii au cumpărat de aici doar produse pentru avion militar de luptă și pentru motorul acestuia.
Republica Moldova – 130.000 euro. Achizițiile de peste Prut continuă pentru al doilea an consecutiv la un nivel cât de cât semnificativ, înjumătățindu-se față de anul precedent. În 2014, guvernul de la Chișinău a achiziționat din România 50 de puști semiautomate cu lunetă, muniție de calibru mic, acumulatori pentru vehicule militare și set de cască pentru tanc.